پاسخگویی تلفنی از 9 صبح الی 18 عصر

021-55534328-31

سقف کرومیت چیست ؟

1396/12/16

تاریخچه سقف کرومیت

در سال ۱۳۵۶ و مطابق با آئین‌نامه‌های AISC ،ACI ،SJI سقف کرومیت طراحی و به جامعه مهندسی معرفی شد و در سال ۱۳۵۸ با حمایت سازمان پژوهشهای ایران و پس از آن در دانشگاه پلی تکنیک تهران و مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن (BHRC) آزمایش هایی روی آن انجام شد و به بازار مصرف عرضه شد. این طرح در سال 1362 توسط آقای مهندس محمد جعفر کرمی در اداره ثبت علایم و اختراعات و مالکیت صنعتی ثبت اختراع شد . این طرح در بازار با نام سقف کرمیت شناخته می شود.

سقف کرومیت چیست ؟

کرمیت سقف جدیدی که  دارای یکپارچه و استحکام می باشد . با توجه به این که این نوع سقف در مقایسه با سایر سقف ها از مزایای بیشتری برخوردار است در سازه های فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد. در سیستم سقف کرومیت تیرچه های فولادی با جان باز که با بتن ترکیب شده اند ، کاربرد دارند. برای تولید تیرچه های ذکر شده  یک تسمه، در بال تحتانی و یک میلگرد خم شده در جان بکار برده می شوند. برای اینکه فضای خالی بین تیرچه ها پر شود از قالب های ثابت مثل بلوک های سیمانی، پلی استایرن، طاق ضربی، قالب های موقت فولادی (کامپوزیت) و یا هر پرکننده سبک بهره می گیرند.

اصول طراحی سقف کرومیت

اصولی که طراحی سقف کرومیت باید بر اساس انجام شود به این شرح است :
1) پیش از گرفتن بتن : تیرچه‌های فولادی در این مرحله باید بگونه ای طراحی شوند که به تنهایی توانایی تحمل تمام بارهای مرده قبل از گرفتن بتن را داشته باشند (البته بایستی حالتی را که این دسته از بارها به کمک پایه‌های موقت نگهداری می‌شوندمستثنی دانست).
2) پس از گرفتن بتن : دراین مرحله مقطع مرکب که تیرچه فولادی و بتن را شامل می شود بایستی قادر باشد تمام بارهای وارده به سقف را تحمل کند.

کرومیت چیست؟

در حال حاضر تیرچه های کرومیت یکی از مهم ترین گزینه ها  در اجرای سقف ساختمان ها بحساب می آید . علی الخصوص بخاطر امکان بتن ریزی چند سقف با هم بکاربردن این نوع تیرچه مقرون به صرفه خواهد بود. این نوع تیرچه ها به صورت کاملا اصولی و بر اساس آیین نامه ها و نشریه شماره ۱۵۱ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تولید و طراحی می شوند. در این مسیر یکی از مهم ترین و اساسی ترین مشکلات٬ طراحی و محاسبه تیرچه های کرومیت بود که با بکارگیری نرم افزار طراحی تیرچه کرومیت این کاستی رفع شد. این نرم افزار باعث می شود که تیرچه ها برای تحمل بارهای وارده ضعیف نباشد و همچنین از آن طرف با طراحی صحیح از مصرف فولاد اضافه در تیرچه ها جلوگیری می شود و به این ترتیب مصرف کنندگان این تیرچه ها زیاد متضرر نمی شوند. 
تیرچه ها باتوجه به نوع قالب از ۷۳ سانتی تا ۱۰۰ سانتی متر فاصله دارند . روی سقف نیز با ۴ الی ۱۰ سانتی متر بتن پوشانده می شود.این تیرچه ها از نوع خود ایستا هستند و به همین خاطر است که هیچ نوع شمع بندی در زیر سقف نیاز نیست و تیرچه ها به گونه ای طراحی می شوند که به تنهایی قادربه تحمل وزن بتن خیس، قالب ها و عوامل اجرایی سقف باشد. بعد از این که بتن به مقاومت ۷۵% مشخصه خود برسد، تیرچه های فولادی با بتن به شکل یک مقطع مختلط عمل می کنند و بارهای مرده و زنده سقف را تحمل می نمایند.

نحوه ی اجرای سقف کرومیت 

مراحل اجرای سقف کرومیت عبارتند از :

1) بالا بردن ،نصب جوشکاری : قبل از نصب لازم است که اختلاف ارتفاع سقف ها ، محل طره ها وتیغه بندی روی سقف ها ودیگر موارد مربوطه … بازبینی و کنترل شود. تیرچه ها نیز باید  از هر نظربررسی شوند تا سالم بودن آنها تایید شود. چنانچه تیرچه ها دارای اندازه های بلندتر از حد معمول باشند بایستی بریده شوند و بعد از نصب آنها را تقویت نمود. محدودیت طول جوش درهر طرف حداقل ۵ سانتی متر است وبال فوقانی نباید جوش داشته باشد . در صورتی که ورق تحتانی تیرچه بالاتر از تیر اصلی قرار گیرد لازم است زیر آن تکیه گاه ایجاد شود.
در سازه های بتنی بایستی بال تحتانی تیرچه ها روی قالب چوبی یا فلزی قرار گیرد. همچنین در تیرهای بتنی که ارتفاع بالاتر از تیرچه دارند باید تیرچه ها را به داخل تیر بتنی امتداد داد و روی لبه اویز قالب مستقر نمود. در تیر های بتنی برای انتقال برش بایستی کنترل های لازم انجام گرفته شود و با توجه به نیروهای وارده از طریق تعبیه نبشی اتصال برشی و یا میلگرد برشی مقاومت برشی تامین شود.
2) اجرای کلاف عرضی : به دو روش انجام می شود.

روش اول : در این روش قالب های بتنی آماده در قسمت پایینی و یک میلگرد به قطر ۱۲ میلیمتر که کاملا مستقیم وبدون خم باشد در قسمت بالایی بکار برده می شوند .بایستی دقت داشت که میلگردهایی که از قالب بتنی کلاف عرضی خارج شده اند لازم است به بال پایینی جوش بخورند.
روش دوم : در این روش یک میلگرد در قسمت پایینی بکار می برند و به بال تحتانی جوش می خورد و میلگرد بالایی کلاف عرضی مشابه روش اول به بال بالایی جوش می خورد. برای قالب بندی نیز تخته هایی به عرض ۱۲ سانتیمتر و ضخامت ۲ سانتیمتر را بکار می برند.

3) قالب بندی : به منظور اجرای قالب بندی تخته هایی به عرض ۱۲ تا ۲۰ سانتیمتر را بکار می برند . برای خروج بتن از تیرهای لانه زنبوری از تخته استفاده می کنند .تخته ها لازم است استحکام داشته و قابل اطمینان باشند.
4) بلوک چینی : بلوک چینی بعد از قالب بندی کلافها و بازشوها،انجام می شود . پس از بلوک چینی و قالب بندی،فاصله بین قالب و بلوک در پایین قالب و تیرها و بلوک ها ایجاد می گردد. البته بایستی به این نکته توجه نمود که مهارت وابتکار عمل مجری در چگونگی چیدن بلوکها موثر است و به صورت که  فرد حرفه ای فضاهای خالی را به حداقل می رساند. جهت پر نمودن این فضاهای خالی بایستی از بلوک هایی با عرض متفاوت استفاده نمود .برای قسمتهای اریب نیز باید بلوک هایی که متناسب با شکل و اندازه ی محل مورد نظر بریده شده اند را بکار برد .
5) اجرای آرماتور افت و حرارت : برای تنشهای ناشی از حرارت در بتن اجرا می گردد. این میلگردها به تیرچه ها را با سیم یا جوش متصل می کنند . آنها لازم است تحت کشش قرار گیرند تا صاف باشند و همچنین نباید از بتن بیرون بیایند.

مزایا و قابلیت های سقف کرومیت

فاقد نیاز به شمع بندی : سقف کرومیت را با این فرض طراحی می کنند که تیرچه ها به تنهایی (پیش از گرفتن بتن) ازعهده ی تحمل وزن خود، بلوک، بتن خیس و عوامل اجرایی بر بیایند . درنتیجه در سقف کرومیت در هیچ یک از مراحل عملیات اجرایی شمع بندی لازم نیست.
امکان اجرای همزمان چند سقف : نبود شمع بندی در سیستم سقف کرومیت منجربه ایجاد این توانایی می شود که چند سقف را برای بتن ریزی آماده نمود و هم زمان بتن ریزی را بر روی سقف عملیاتی نمود. این کار برای ساختمان های با طبقات زیاد و یا با زیربنای کم بسیار از نظر اقتصادی به صرفه و مناسب می باشد.
سرعت و آسانی اجرا : اجرای سقف در این سیستم در مقایسه با سیستم های مشابه راحت تر بوده و با سرعت بالاتری قابل اجرا است . می توان ۴۸ ساعت بعد از بتن ریزی روی سقف رفت و آمد و بارگذاری سبک انجام داد و می توان عملیات ساختمانی را تداوم بخشید و از توقف آن جلوگیری نمود.
یکپارچگی سقف و اسکلت : بخاطر جوش خوردن تیرچه ها به اسکلت، بعد از گرفتن بتن، سقف و اسکلت یکپارچه می شود و قادر است مانند یک دیاگرام مستحکم عمل نماید. در اسکلت های بتنی نیز با استفاده از قلاب های مخصوصی، یکپارچگی بیشتری ممکن می شود.
پایین بودن تنش در بتن : بخاطرخود ایستا بودن تیرچه ها تنش ایجاد شده بسیار پایین می آید چرا که تیرچه ها پیش از گرفتن بتن قادرند وزن بلوک، بتن خیس و عوامل اجرایی را به تنهایی تحمل نمایند. آزمایش بارگذاری روی سقف های کرومیت که مقاومت نهایی بتن آن ها کمتر از مقدار مورد نظر بوده مشخص کرده که بتن با مقاومت پایین به ظرفیت باربری سقف صدمه ای وارد نمی کند.
مقاومت نهایی و شکل پذیری بالا : روی این سقف محاسبات و آزمایش های بارگذاری انجام شده که نشانگر این است که انفصال این سیستم بعد از تغییر شکل های زیاد اتفاق می افتد. انفصال نرم و این رفتار سقف از نظر ایمنی مطلوب می باشد.
امکان حذف کش ها : بر اساس یکپارچگی سقف و اسکلت، می توان کش ها (اعضای غیرباریر) را حذف نمود. این کارعلاوه بر صرفه جویی در مصرف فولاد موجب یکنواختی بیشتر زیر سقف می شود و عملیات نازک کاری را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد.
امکان طراحی و اجرای سقف با دهانه ها و باربری خاص : طراحی و اجرای سقف با دهانه های بلند و بارهای سنگین در سیستم سقف کرومیت ممکن است . تابحال سقف با دهانه ۱۲/۵ متر و همچنین سقف با شدت بار ۷ تن بر متر مربع به اجرا در آمده است که در هر مورد آزمایش های بارگذاری، ایمنی سقف تأیید شده است.
حذف رد فولاد زیر سقف : در سقف های ضربی شاهد اثر داغ به شکل خط تیره ای روی گچ هستیم که در سقف کرومیت بخاطر پایین تر بودن سطح بلوک ها از تیرچه ها، پوشش گچ و خاک در زیر تیرچه ها نسبت به بقیه نقاط سقف بیشتر می باشد و همین امر باعث کم شدن جذب ذرات معلق می گردد. در نتیجه سایه فولاد بال پایینی تیرچه ها دیده نمی شود.
سهولت اجرای داکت (بازشوها) : فاصله زیاد تیرچه ها که از ۷۳ تا ۱۰۰ ساتی متر محور به محورمتغییر است با ایجاد داکت در سقف بدون هیچ هزینه ای اضافی فضایی را برای عبور لوله های تاسیساتی نصب دودکش موتورخانه و شومینه نصب توالت ایرانی و یا عبور کانال کولر ممکن می نماید و قطع کردن تیرچه ها نیاز نیست.
نظارت بر اجرای سقف در طول اجرا : گروه های ویژه ای برای نظارت بر سقف ها آموزش داداه شده اند تاچنانچه مشتری مایل باشد در طول زمان اجرای سقف ها نظارت مداوم  بر شیوه ی عملکرد مجریان انجام گیرد و از سلامت اجرای سقف چه از نظر فنی و چه از نظر زیبایی اطمینان کامل را حاصل نماید.
کاهش مصرف بتن و وزن کمتر سقف : فاصله زیاد  که حدود ۷۵ سانتی متر محور به محوراست موجب شده که در مقایسه با تیرچه و بلوک معمولی مصرف بتن در حدود ۲۰ درصد کاهش یابد و نتیجه کار سبکی وزن می شود . البته بکارگیری بلوک های پوکه ای و بلو ک های پلی استایرن کرومیت با سیستم کامپوزیت نیز به کاهش وزن کمک می نماید.
 

گروه صنعتی امیر کبیر محصولات فولادی تیرچه کرومیت سقف کرومیت سقف کرومیت چیست تیرچه کرومیت چیست تاریخچه سقف کرومیت تیرچه های فولادی کامپوزیت طراحی سقف کرومیت کرومیت چیست سازه بتنی قالب بندی سقف کرومیت مزایاسقف کرومیت

پرفروش ترین محصولات

دیدگاه کاربران
  • پاسخ
    ارسال شده از : قنبری در تاریخ : 1398/08/12

    خرید دارم چگونه تماس بگیریم

  • پاسخ
    ارسال شده از : کرمی در تاریخ : 1398/10/21

    سلام من کتابچه کرومیت رو میخوام چطور میتونم تهیه‌ش کنم؟ ممنون میشم راهنماییم کنید

Real Time Analytics