پاسخگویی تلفنی از 9 صبح الی 18 عصر

021-55534328-31

فرآیند تولید بیلت

1396/12/18

بیشتر از۹۰ درصد از سنگ آهن استخراج شده در دنیا در کوره های بلند استفاده می شوند. سنگ آهن  در این روش بعد از طی مراحل پیش پخت و کلوخه سازی به همراه کک و آهک داخل کوره بلند ریخته می شود و در انتها آهن خام یا چدن حاصل می شود. بعد از آن آهن خام را در کانورتر به فولاد مذاب تبدیل کرده و در ادامه  با استفاده از اکسیژن ناخالصی های فولاد خام مانند کربن را از آن خارج می کنند تا محصول نهایی این مرحله یعنی فولاد خام حاصل شود.فولاد مذاب پس از جداسازی ناخالصی ها با استفاده از پاتیل های حمل مذاب به بخش ریخته گری انتقال داده می شود. آنگاه مواد مذاب را در بخش ریخته گری درون قالب های شمش می ریزند و با قرار دادن روی غلطک و پاشیدن آب اقدام به خنک کردن آن می کنند .در آخر نیز بعد از خنک شدن شمش فولادی را به طول مورد نظر برش می دهند. دراین جا بسته به قالب مورد استفاده شمش ، بیلت ،اسلب ،بلوم محصول نیمه ساخته یا فراورده های میانی نورد فولاد تولید می شوند.
چند درصد باقی مانده از سنگ آهن در کوره های قوس الکتریکی و کوره القایی استفاده می شوند. به این صورت که آهن قراضه را با سبد های مخصوص در کوره قوس الکتریکیریخته و پس از آن آهن اسفنجی را با مواد سرباره سازی مانند کک، آهک ،بنتونیت، و… از بالا به کوره اضافه می شود .بعد از افزودن این مواد اقدام به نمونه گیری ، دمیدن اکسیژن، یکنواخت نمودن و آنالیز می نمایند تا مواد درون کوره به فولاد مذاب تبدیل شود. فولاد مذاب بعد از جداسازی ناخالصی به وسیله پاتیل های حمل مذاب به واحد ریخته گری منتقل می شود . در ریخته گری مواد مذاب را به درون ظروفی به نام تاندیش انتقال می دهند و سپس آن را داخل قالب مسی آب گرد و بر روی غلطکی قرار داده و با پاشیدن آب آن را خنک کردن می کنند.در نهایت شمش های منجمدحاصل می شوند که به طول های مورد نظر برش داده می شوند.

فرایند تولید بیلت

تفاوت شمش و بیلت و بلوم و اسلب

برای درک تفاوت این چهار محصول لازم است ابتدا به طور جداگانه با هر کدام از آنها آشنا شویم.
شمش : شمش دارای سطحی ذوزنقه ای شکل می باشد که طول هر شاخه آن ماکزیمم ۲ متر است . شکل ظاهری شمش ها به حمل و نقل آسان تر آن کمک می کند .
بیلت : بیلت که شمشال نیز نامیده می شود ، در مقایسه با شمش دارای طول بیشتری می باشد و سطحی دایره شکل یا مربعی با عرضی کمتر از ۱۵سانتیمتر یا به عبارت دیگر دارای سطح مقطع کوچک‌تر از ۲۳۰ سانتیمتر مربع می باشد.
بلوم : بلوم که شمشه نیز نامیده می شود در واقع همان بیلت است  اما با عرض بیش از ۱۵ سانتیمتر یا به عبارتی سطح مقطع کوچک‌تر از ۲۳۰ سانتیمتر مربع به همین خاطر غالباً بلوم و بیلت  را در یک دسته قرار می دهند. از بلوم بیشتر برای ساخت ریل، سپری،ناودانی،قوطی،تیاهن و غیره استفاده می کنند.
اسلب : اسلب که با عنوان سلب و یا تختال نیز شناخته می شود بر خلاف بیلت و بلوم به شکل مستطیلی می باشد و غالباً دارای ضخامت ۲۳۰ میلیمتر و عرض ۱٫۲۵ متر و طول ۱۲ متر می باشد. اسلب مواد اولیه ساخت ورق فولادی می باشد .

فرایند تولید بیلت

موارد کاربرد بیلت

همان گونه که گفته شد تولید فولاد در سه مرحله انجام می گیرد که در مرحله اول با استفاده از سنگ‌آهن و احیای آن در کوره‌های بلند نسبت به تولید آهن اسفنجی اقدام می‌کنند. آنگاه در مرحله دوم تولید که با عنوان ذوب و ریخته‌گری شناخته می شود در اینجا آهن اسفنجی و در بعضی از موارد آهن قراضه  راذوب نموده و در قالب‌های مخصوص ریخته‌گری می ریزند که محصولی به نام بیلت و اسلب که در حقیقت نام تجاری محصول فولادی است تولید و به این صورت در مرحله سوم می توان نسبت به تولید مقاطع متفاوت فولادی از این دو محصول اقدام نمود. 
در واقع بیلت محصولی با ابعاد مشخص و طولی بلند می باشد که برای مقاطع فولادی به کار می‌رود. اما اسلب یا همان تختال ورق‌های فولادی بسیار بزرگ است که معمولا با طول ۱۲متر و عرض ۲ متر و ضخامت ۲۰ سانتیمتر ساخته می‌شوند. اسلب و بیلت به عنوان محصول مادرشناخته می شوند بگونه ای که می توان گفت بدون در اختیار داشتن اسلب و بیلت ممکن نیست فولاد تولید شود . اسلب تنها در تولید ورق فولادی و براساس نوع کاربرد در نوردهای گرم و سرد بکار گرفته می شود؛ اما بیلت در ساخت تمام مقاطع فولادی به جز ورق کاربرد دارد.
بیشترین محصول تولیدشده از بیلت میلگرد می باشد که در پروژه‌های عمرانی و ساختمانی بکار برده می شود و به همین خاطر است که آن را با عنوان آنالیز ساختمانی نیز می شناسند. به این ترتیب که برای ساخت سازه‌هایی با مقاومت بالا و با استحکام میلگرد را در کنار بتن بکار می برند و به همین خاطر از آن با نام فولاد ساختمانی نیز یاد می کنند. افزون بر این بیلت  در پروژه‌های دیگری همانند پل‌سازی و ریل‌های راه‌آهن نیز مورد استفاده قرار می گیرد. 

فرایند تولید بیلت

گروه صنعتی امیر کبیر محصولات فولادی فرایند تولید بیلت تولید بیلت بیلت سنگ آهن آهن قراضه کوره های قوس الکتریکی کوره القایی آهن اسفنجی شمش اسلب بلوم موارد کاربرد بیلت مقاطع فولادی

پرفروش ترین محصولات

دیدگاه کاربران
Real Time Analytics