بررسی ها نشان می دهد ایران برای تحقق اهداف صنعت فولاد در سال 2025 میلادی باید تولید پلت را بیش از دیگر بخشهای مورد مطالعه افزایش دهد. به تعبیر دقیق تر باید تولید در سال 2025 میلادی 150 درصد بیشتر از تولید در سال جاری شود در حالیکه نرخ رشد تولید آهن اسفنجی با رسیدن به عدد 116.3 درصد جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است .تحلیل گران بر این باور هستند که ضعف ایران در این دو بخش بیش از دیگر بخشها است زیرا فاصله سطح تعیین شده برای سال 2025 با سطح تولید کنونی بیش از دیگر بخشها و فراورده های صنعت فولاد است.
تولید مورد نظر فولاد خام در سال 2025 میلادی نسبت به سطح کنونی 91 درصد بیشتر و تولید سنگ آهن بالغ بر 97 درصد بیشتر است. حال سوال اصلی در این است که ایران برای تحقق این هدف نیاز به چه چیزی دارد ؟ آیا برداشته شدن تحریم های اقتصادی می تواند در تحقق این هدف به ایران کمک کند؟
سایت استیل نیوز در این زمینه مینویسد: با برداشته شدن تحریم های اقتصادی و عادی شدن رابطه بانکی ایران و غرب میتوان انتظار افزایش ورود سرمایه های خارجی در صنعت فولاد را داشت . با افزایش سرمایه گذاری در این صنعت است که رشد در آن اتفاق می افتد و بازار توسعه را تجربه می کند. اما این روند منوط به عادی شدن رابطه بانکی ایران و جهان است که هم اکنون با وجود گذشت بالغ بر یک سال از اجرایی شدن برجام هنوز به طور کامل انجام نشده است . کوین سات یکی از تحلیل گران بازار فولاد می گوید: عادی شدن رابطه بانکی ایران و غرب به معنای امکان انتقال پول به ایران و تزریق به پروژه های اقتصادی و صنعتی است و تا زمانیکه موانع برقراری این رابطه از میان برداشته نشود، نمی توان شاهد رشد ورود سرمایه ها و نزدیک شدن به هدف تولید در سال 2025 میلادی بود.
سرمايه ی مورد نیاز برای تحقق هدف سال 2025
برداشته شدن تحریم های اقتصادی برای صنعت فولاد نوید بخش جذب سرمایه های زیاد و توسعه صنعتی و اقتصادی بود. تحقیقات نشان می دهد با وجود تمامی موانع موجود، صنعت فولاد در یک سالی که از اجرایی شدن برجام گذشته است با سرعت بالایی رشد کرد و از یک صنعت کاملا ورشکسته به یک صنعت در حال رشد تبدیل شد. مرکز مطالعات آهن و فولاد در گزارش اخیر خود با عنوان فرصتهای سرمایه گذاری در صنعت فولاد ایران نوشت: بیشترین سرمایه مورد نیاز ایران در بخش تولید فولاد خام است و بعد از آن تولید فولاد اسفنجی قرار دارد .در سال گذشته سرمایه گذاری مورد نیاز ایران در تولید فولاد خام معادل 3434.9 میلیون یورو اعلام شده بود در حالیکه تنها 1838.1 میلیون یورو این بخش سرمایه گذاری شده بود. از طرف دیگر سرمایه مورد نیاز در تولید فولاد اسفنجی در ایران برابر با 2253.9 میلیون یورو بود در حالیکه ایران موفق شد 1183.5 میلیون یورو سرمایه در تولید آهن اسفنجی جذب کند. در همین سال سرمایه مورد نیاز برای توسعه تولید پلت برابر با 1346.2 میلیون یورو و در بخش سنگ آهن برابر با 1763.7 میلیون یورو بود.
این اتحادیه نوشت:در تولید فولادخام ایران بیشترین ضعف در جذب سرمایه های خارجی وجود دارد . سرمایه مورد نیاز برای توسعه تولید فولاد خام در این کشور دو برابر سرمایه گذاری محقق شده است و این فاصله کلان نشان می دهد تا زمانیکه ایران بتواند با حداکثر توان خود رشد کند یا به هدف تولید 55 میلیون تنی نزدیک شود فاصله زیادی وجود دارد. اما کمترین فاصله بین سرمایه مورد نیاز در تولید پلت و سرمایه تحقق یافته در بخش پلت ظاهر شده است. سرمایه مورد نیاز برای توسعه این بخش با سرمایه تحقق شده تفاوت چندانی ندارد. به این معنا که اگر به اندازه ای که در سالهای اخیر سرمایه گذاری شده است، سرمایه برای توسعه تولید پلت جذب شود ایران می توان به هدف سال 2025 برسد. اما در بخش مواد اولیه هم ضعف زیادی دیده می شود و سرمایه محقق شده در تولید سنگ آهن نسبت به سرمایه مورد نیاز تقریبا 30 درصد است .
به نظر می رسد صنعت فولاد ایران در مسیر رشد قرار گرفته است ولی هنوز تا رسیدن به هدف نهایی که تولید 55 میلیون تن فولاد خام و 87 میلیون تن سنگآهن است فاصله زیادی دارد. این فاصله با تلاش تمامی تولید کنندگان صنعتی پر خواهد شد.
منبع : فولاد نيوز(پايگاه جامعه اطلاع رساني صنعت فولاد ايران fooladnews.ir )
دیدگاه کاربران